Bøker

Høsten 2017 reiste kvinner over hele verden seg i protest mot seksuelt maktmisbruk. I Norge ble #metoo snart omtalt som «en kulturrevolusjon» og «det største som har skjedd siden kvinner fikk stemmerett». Det tok imidlertid ikke lang tid før den samfunnsomfattende #metoo-kampanjen havnet i skyggen av én sak: Konflikten rundt Arbeiderpartiets daværende nestleder Trond Giske.

Da Giske-saken sprakk, sto Arbeiderpartiet midt i oppvasken etter høstens katastrofevalg. Anklagene mot Giske ble umiddelbart tolket som et uttrykk for maktkamp i partiet. Men hva handlet maktkampen egentlig om? Ble Giske utsatt for et skittent spill fra sine politiske motstandere, eller viste saken det motsatte – at Giske var så mektig at det var utrygt å si fra om hans oppførsel?

Denne boken analyserer pressedekningen av Giske-saken, rydder opp i de opphetede debattene og peker ut en ny retning for #metoo.

Boken kan kjøpes på Forlaget Manifest.

Pressebilder:

Anja Sletteland

Kristin Skare Orgeret

Begge forfatterne

En nødvendig bok

Jon Rognlien, Dagbladet

Boka er definitivt verdt å lese både for alle som har interesse for selve saken, og for alle de som har dekket saken.

Berit Aalborg, politisk redaktør i Vårt Land

Det har blitt vanskeligere å snakke om seksuell trakassering i norsk offentlighet. Debatten er knallhard, om hvilke sanksjoner som er rimelige etter seksuelle overtramp og etter hvilken standard. Boka viser tydelig hvordan ulike redaksjoner, partier og personer har forsøkt å sette sin egen standard, og måler både egen og andres oppførsel etter denne.

Martine Aurdal, kommentator i Dagbladet

Forfatterne har gjort et solid grunnarbeid som gir leseren godt med rom til å gjøre seg opp sin egen mening om Giskesaken.

Sandra Lillebø, bokanmelder i Klassekampens bokmagasin

Boka er opplagt journalistisk interessant.

Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen

Uten å gi hverandre en viss tabbekvote, kan vi legge ned samfunnet. Men det betyr ikke at noen skal finne seg i seksuell trakassering.

Hvor går grensen mellom flørting og trakassering? Hvorfor er det så vanskelig å si ifra? Hvordan kan man forebygge problemet på arbeidsplassen eller skolen, og begrense skaden når den først har skjedd? 

Det jeg skulle sagt er håndboken som rydder opp i debatten etter #metoo og som gir konkrete svar på kompliserte spørsmål.

Boken kan kjøpes hos Forlaget Manifest.

«Det jeg skulle sagt» er en solid håndbok mot seksuell trakassering, som tar for seg de helt konkrete eksemplene og de tunge strukturene i et fint samspill.

Ingrid Rostad, Maddam

Det er dette vi trenger nå; noe håndfast vi ikke har hatt før.

Linn Stalsberg i Klassekampen

Nyttig og klokt om #metoo

Anette Os, Fædrelandsvennen